Informe (Estats Units contra TikTok)

INFORME – ELS ESTATS UNITS CONTRA TIK TOK

ACTIVITAT 1

IVAN ESBRÍ MILIÁN

 

CONTINGUT

1-Context de l’estudi 

2-Abast Geogràfic. 

3-Funcionament Tik Tok. 

4-Conseqüències de l’eliminació de la xarxa. 

5-Futur de Tiktok. 

6-Bibliografia (Els enllaços, gràfiques i dades amb relació a cada referència, es poden trobar en les paraules clau del text o a la bibliografia mitjançant enllaços)

 

Context de l’estudi

La plataforma d’entreteniment TikTok, podria tenir els dies comptats als Estats Units després que el passat 14 de desembre s’aprovés pel Comitè de la Cambra de Representants dels Estats Units el projecte llei d’eliminar l’aplicació en tot el territori nord-americà, per l’acusació d’espionatge per part de l’aplicació cap als habitants del país.
Aquest projecte presentat pel congressista Ken Buck es basa en l’acusació a la plataforma d’amenaçar la seguretat ciutadana d’obtenir i retenir informació privada dels seus usuaris en servidors ubicats a la Xina, país líder de l’aplicació i que actualment es troba en conflicte en diverses guerres comercials, sanitàries i d’informació amb els Estats Units.

El Projecte llei aprovat aquest 2022, anteriorment va ser denegat pels Tribunals amb la presidència de Donald Trump, per falta de proves i acusacions errònies, on la plataforma TikTok defenia els seus drets sobre el funcionament de la plataforma i l’ús que donaven a la informació dels seus usuaris.

Avui dia i amb l’aprovació d’aquest projecte llei la plataforma TikTok, de la companyia ByteDance de la Xina, es troben decebuts per la resolució de la Cambra i fomenten al·legacions per demostrar la seva innocència i protegir la confiança dels usuaris cap a la plataforma.

Si ens basem en dades, podem trobar que TikTok s’ubica entre les 6 plataformes amb major nombre d’usuaris actius a escala mundial, dada que ens ajuda a ubicar-la com a una xarxa de valor i importància dintre de l’entreteniment popular en els Estats Units on es posiciona com a país líder en el major el nombre d’usuaris actius mensuals.

Abast Geogràfic

Amb el decret d’aquesta llei i l’argumentació afegida per part del país, moltes altres nacions s’han sumat a la iniciativa de prohibir la plataforma i prorrogar una lluita contra la xarxa social i contra la Xina. Alguns d’aquests països com el Canadà, Taiwan, Índia, Afganistan, Pakistan i Iran, afirmen que la plataforma contradiu els valors socials del país, però la realitat és l’existència d’una disputa geopolítica contra la Xina.

El context social que viuen aquests països desencadenats per conflictes externs ha fet que el focus principal se centri en l’eliminació d’aquesta xarxa per resguardar la seguretat dels seus ciutadans, aspecte que es veu il·lògic en diversos països, on gran part dels ciutadans no es troben conformes amb les decisions preses en problemes socials i polítics dels seus propis països. Alguns d’aquests casos són els Estats Units, Canadà i Índia, tres dels territoris que volen eliminar la plataforma TikTok pel fet de protegir als seus ciutadans.

En la gràfica es pot observar  l’opinió dels ciutadans sobre les decisions nacionals.

 

 

 

Un exemple és el cas dels Estats Units amb la presidència de Donald Trump  on l’any 2020 la plataforma TikTok va tenir un gran augment en el país gràcies al confinament originat per la pandèmia de la Covid-19. Aquesta inactivitat laboral i temps lliure va originar que la xarxa arribi a ser líder amb 165 milions de descàrregues i es posiciona com la primera plataforma més utilitzada en menys període de temps.

Aquesta circumstància va fer que l’expresident Donald Trump, amb el conflicte amb la Xina vulgui comprar mitjançant Microsoft, empresa tecnològica nord-americà, el domini de la plataforma en el país i així eliminar un possible espionatge del país asiàtic. Davant la negativa de ByteDance, desenvolupador de la plataforma TikTok, l’expresident Donald Trump, va acusar la xarxa d’entreteniment d’espionatge prohibint el seu funcionament dintre del territori. Acció que va ser denegada per la Cambra per falta de proves i acusacions errònies.

Funcionament Tik Tok

Una vegada analitzat el conflicte, s’ha de desenvolupar el funcionament i finalitat de la plataforma TikTok.

TikTok naix en 2016, pel desenvolupador ByteDance amb l’objectiu d’expandir la plataforma i oferir un entreteniment breu, actual i dinàmic per als usuaris.  Encara que és una plataforma a primeres inofensiva per la proximitat i facilitat del contingut que es consumeix, alguns usuaris i experts en l’àmbit de la comunicació social media han confirmat l’addicció d’aquesta xarxa sobre els usuaris i preocupacions pel contingut difós en ella.

Com qualsevol xarxa social els continguts que solen aparèixer o se solen consumir per un usuari es basen en funció de la rellevància, gust, preferència, perfil i contactes, a més d’una recerca entre un contingut rellevant per al consumidor. Llavors l’algoritme de la plataforma és l’encarregat de recollir tota aquesta informació i transformar-la en un contingut específic i determinat per a l’usuari, que determinarà cada vegada que faci servir l’aplicació, un perfil més concret i coneixent millor els seus gustos, podent seleccionar amb més criteri un contingut específic.

Segons aplica TikTok en el seu reglament de política de privacitat, la plataforma té accés a les dades aplicades dintre de la seva activitat com llista de contactes, informació de calendaris o geolocalitzacions. Avui dia no existeix una llei regulada en l’aplicació que pugui fomentar la protecció de l’usuari, llavors podrien sorgir casos d’atacs digitals, Ciberfraus o estafes en l’àmbit econòmic.

Conseqüències de l’eliminació de la xarxa

Com hem observat abans, TikTok es posiciona com a xarxa líder en molts països, concretament en els Estats Units. La possible eliminació de la plataforma pot portar diverses conseqüències tant a la plataforma d’entreteniment, com al mateix país, desenvolupant una creixent tensió entre els països i ciutadans.

Si ens fixem en el model de negoci que plategen, fan servir un enfocament estudiat en el creixement massiu, implementant un sistema de descàrregues gratuïtes, el maneig d’una monetització gradual i l’acompanyament d’empreses i marques potencials en el mercat.

Per una banda, l’aprovació del projecte llei i prohibició d’instal·lar, fer servir i consumir TikTok provocaria un conflicte amb el creixement i difusió de la plataforma, ja que el rendiment de descàrregues quedaria inhabilitat o seria de pagament d’una forma il·legal, es cancel·laria la monetització de quasi un 40% d’usuaris del país i es trencarien col·laboracions entre empreses dels Estats Units, una de les més implicades Coca-Cola. 

Per altra banda, l’aprovació del projecte llei i prohibició d’instal·lar, fer servir i consumir TikTok desencadenaria diversos moviments i opinions desfavorables cap a gestió d’aquesta proposta. En primer lloc, els Estats Units podria ubicar-se entre els cinc països on la seva població veu més desfavorable les seves opinions estatals, com hem vist abans en la gràfica, avui dia ocupa la sexta posició amb un 70% de disconformitat. En segon lloc, deixaria a la població sense l’obtenció d’informació, la implosió de la creativitat i la difusió de continguts. En tercer lloc, començaria a establir-se el tràfic il·legal de la plataforma dintre el país.

Futur de Tiktok

Que la llei sigui aprovada o no als Estats Units, la plataforma TikTok trobarà un futur ple d’interrogants. La plataforma encara creixerà globalment durant els anys per totes les qualitats que proporciona als seus usuaris i el model de negoci que implementa, tal com afirma el següent gràfic. Això sí, totes les conseqüències generades com la llei de protecció de dades i conflictes geopolítics externs es poden veure afectats darrere una investigació on podrem observar si TikTok continua expandint-se al llarg del temps com la plataforma Instagram, o queda estancada i sense rellevància com la plataforma Snapchat.

Bibliografia

Context de l’estudi

BBC News Mundo (28 Febrer 2023). “Tik Tok: por qué Estados Unidos, Canadá y la Comisión Europea prohibieron la app en sus teléfonos oficiales”. https://computerhoy.com/redes-sociales/guerra-tiktok-continua-estados-unidos-quiere-prohibir-uso-1208828 https://www.bbc.com/mundo/noticias-internacional-64801923

ElPeriódico. (2022). “Estados Unidos se prepara para prohibir eluso de TikTok  a los empleados públicos”. [Fotografía] https://www.google.es/search?q=tiktok+contra+estados+unidos&sxsrf=AJOqlzXS6cBXqAJSS3Sk0Bd9JDQp3hiXlQ:1678730766178&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjahve3v9n9AhWN16QKHbTIC1wQ_AUoAnoECAEQBA&biw=1396&bih=656&dpr=1.38#imgrc=PRv8v8p26JPiQM

Statista. (2023) “Redes sociales con mayor número de usuarios activos a nivel mundial en enero de 2023” [DataReportal]. https://es.statista.com/estadisticas/600712/ranking-mundial-de-redes-sociales-por-numero-de-usuarios/

Statista (2022) “Países con mayor número de usuarios activos mensuales (MAU) de TikTok en 2022” https://es.statista.com/previsiones/1194946/usuarios-de-tiktok-en-el-mundo-por-pais

Abast Geogràfic

Statista (2023) “¿Quienes creen que su país va por mal camino? [Monica Mena Roa – monica.menaroa@statista.com] https://es.statista.com/grafico/29420/porcentaje-de-encuestados-que-creen-que-su-pais-avanza-en-la-direccion-equivocada/

La Vanguardia (2020) “Trump reclama para su gobierno una parte del desembolso por la compra de TikTok” https://www.lavanguardia.com/internacional/20200804/482673592079/donald-trump-tiktok-compra-microsoft.html

Funcionament Tik Tok

Marketing4Ecommerce (2020) “Cómo funciona el algoritmo de TikTok… explicado por TikTok” [Susana Galeano] https://marketing4ecommerce.net/algoritmo-de-tiktok-explicado-tiktok/

Pandasecurity (2023) “Ciberfans y filtración de datos personales a través de TikTok” https://www.pandasecurity.com/es/mediacenter/seguridad/ciberestafas-tiktok/#:~:text=En%20la%20propia%20pol%C3%ADtica%20de,la%20geolocalizaci%C3%B3n%20de%20los%20dispositivos.

Consequencies de l’eliminació de la xarxa

Andro4all (2022) “Así es cómo gana dinero TikTok: guía ràpida para entender su negocio” [Willennys Martinez] https://andro4all.com/tiktok/asi-es-como-gana-dinero-tiktok-guia-rapida-para-entender-su-negocio

Futur de TikTok

Statista (2022) “TikTok- Datos Estadísticos” [Rosa Fernández] https://es.statista.com/temas/7541/tiktok/#topicOverview

Statista (2021) “Número de usuarios activos mensuales (MAU) de TikTok a nivel mundial desde 2021 hasta 2025 [Rosa Fernandez] https://es.statista.com/previsiones/1194895/usuarios-de-tiktok-mundiales-prevision

 

Entrada similar

Deixa un comentari